A Miskolci Állatkertben is megünnepelték a Föld Napját

Megosztás

Szép tavaszi idő és színes programok várták a Föld Napja alkalmából az állatkert látogatóit.

A Föld napját 1970. április 22-én rendezték meg először Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Az egyetemistából azóta az alternatív erőforrások világhírű szakértője lett, a Föld napja pedig világméretű rendezvénnyé nőtte ki magát.

A Miskolci Állatkert évről évre megünnepli a jeles napot, szeretnék ugyanis felhívni a figyelmet a Földre, melynek – fogalmaznak honlapjukon – „szennyezése és kihasználása visszafordíthatatlan következményekkel járhat, és ez a Föld élővilágára, növény- és állatvilágára is óriási veszélyt jelent”.

– De mindenki tehet ellene: egy csepegő csap is képes megtölteni egy üres kádat, vagyis a sok kis környezetkímélő cselekvés is nagy dolgokat hozhat létre – hívják fel a figyelmet.

Szombaton az érdeklődők játékos formában ismerhettek meg új dolgokat a BMH Nonprofit Kft. segítségével a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban.

Miskolc önkormányzatának HungAIRy Ökomenedzser Irodája két helyszínen fogadta a látogatókat: a levegőminőség témájú sátornál a város PM monitoring hálózatával és a hozzá kapcsolódó honlappal ismerkedhettek meg. A levegőminőségről szóló kérdőív kitöltéséért minden kitöltő ajándék tollat kapott jutalmul. A komposztálás témájú sátorban a komposztálás hasznosságát, folyamatát és a HungAIRy program keretében ingyenesen igényelhető komposztkeretet mutatták be az érdeklődőknek, emellett lehetőség nyílt komposztkeret igénylésre is. A gyerekeket játékokkal, gilisztabábokkal és gilisztafuttató-versennyel várták.

A Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara „A talajon nemcsak állsz, hanem élsz is”, valamint „A felszín alatti világ kutatása elektromágneses hullámok segítségével” címmel tartott bemutatót, melynek során a talajok sokrétű feladatáról és megjelenéséről, valamint a talajban élő hasznos szervezetekről lehetett érdekességeket hallani és tapasztalni.

A hétvégi látványetetések mellett a látogatók a Terrarisztokraták különleges terráriumi állataival ismerkedhettek meg, a gyerekek pedig kipróbálhattak néhány játékot újrahasznosított termékekből, valamint megismerkedhettek a hulladékcsökkentés néhány apró fortélyával is.

Forrás: Minap.hu

Kapcsolódó cikkek